Inspiratie
Storytelling. Het klinkt allemaal leuk en aardig, en blijkbaar kun je er heel veel mee. Toch is er een grote kans dat het voor sommigen zweverig klink. Hoe pas je storytelling toe in de praktijk? Vandaar hieronder enkele concrete en herkenbare voorbeelden.
Alle goede verhalen zijn te herkennen aan minstens drie van de volgende kenmerken:
-
Er is een duidelijk begin en een duidelijk eind
-
Er is een plot met daarin een bepaald conflict of een worsteling van de hoofdpersoon
-
Het verhaal bevat een duidelijke boodschap
-
Het verhaal is interessant, authentiek en relevant
-
De ontvanger raakt emotioneel betrokken bij het verhaal
Albert Heijn
De supermarktketen Albert Heijn heeft tien jaar lang, van 2004 tot 2014, heel bewust gekozen voor het gebruik van storytelling in hun televisiespotjes. De reclames hadden een duidelijke boodschap: Albert Heijn is niet alleen goedkoop, maar vooral heel gezellig! Door middel van humor en een goed gecaste acteur raakte kijkers emotioneel betrokken: de reclame was immers grappig, of in ieder geval grappig bedoeld. Daarnaast bevatten alle spotjes een duidelijk begin en eind.
Steve Jobs
De inmiddels overleden Steve Jobs, bekend van Apple en Pixar, begreep heel goed hoe je met verhalen mensen kunt bereiken.
Hij maakt goed gebruik van de narratieve elementen als een duidelijk begin, conflict van de hoofdpersoon en eind. Ook bevatten zijn verhalen een belangrijke boodschap, zijn ze authentiek en persoonlijk en raken luisteraars in bepaalde mate emotioneel betrokken.
Barack Obama
De huidige president van de Verenigde Staten, Barack Obama, heeft zeer succesvol gebruik gemaakt van verhalen. Door zijn persoonlijke verhaal te combineren met The American Dream, heeft hij zichzelf opgebouwd van een man die niemand kende tot populaire president van Amerika.
Hij speelt goed in op de emoties van het Amerikaanse volk door gebruik te maken van herkenbaarheid, vertelt met elke speech een duidelijk doel dat hij wil bereiken en benoemt de problemen waar het land mee te maken heeft.
Coca-Cola
Coca-Cola verkoopt niet hun product, maar een gevoel. Als je kritisch naar de cola zelf kijkt zou je het misschien niet zo snel kopen: Het is chemisch, bevat veel suiker en geen voedingswaarden. Toch drinkt de hele wereld het, en niet alleen omdat mensen het lekker vinden smaken. Want: Coca-Cola verkoopt Happinnes (emotie!). Dit doen ze zo goed, dat het drankje zowel in de zomer als in de winter goed wordt verkocht. Denk maar hun zomerse strandreclames en de Coca-Cola Christmas truck.